Gå en tur langs kystpromenaden og nyd eftermiddagssolen mellem Qinngorput og Siorarsiorfik. Sæt dig i gondolliften og svæv mod toppen af Ukusissat – Store Malene eller nyd en dag i Kobbefjordens store natur. Det er nogle af de muligheder der bliver åbnet op for med den nye kommunalplan.

Det er vigtigt for kommunalbestyrelsen at sikre, at Nuuks udvikling ikke kun handler om nye boliger og erhvervsområder. Det er også afgørende at give plads til de attraktioner, som gør byen til et endnu bedre sted at bo.

– Derfor er vi rigtigt glade for planen om at forbinde de forskellige bydele med kyststier. Det bliver levende områder, som gør nogle af byens skønneste områder lettere tilgængelige, siger formand for Udvalg for Anlæg og Miljø, Malene Lynge.

Ny bydel åbner op til naturen

Der bliver arbejdet intenst på at udtænke løsninger, som både forbinder byen og gør den til et dejligt sted at bo og ikke mindst besøge. Her er kyststien et bud. Et andet er en ny fjeldhejs som kommunalplanen skaber plads til i Siorarsiorfik.

Tanken er, at fjeldhejsen skal åbne op så borgere og turister lettere kan komme op til de rekreative områder på toppen af Store Malene. Her vil der så kunne etableres nye stisystemer og fjeldtoppen vil i endnu højere grad blive folkeeje.

I det hele taget skaber Siorarsiorfik nye muligheder for at komme ud i naturen. Den nye bydel åbner op til Kobbefjorden, hvilket giver nye muligheder for fiskeri, skiløb, vandreturer og en række andre aktiviteter i naturen.

Ny landsbane forpligter

En vigtig årsag til at skabe flere attraktioner er ikke mindst, den fremtidige udvidelse af landingsbanen. Den vil betyde flere turister, men en ekstra kilometers asfalt gør det altså ikke alene. Derfor vil kommunalbestyrelsen med denne kommunalplan både skabe nye attraktioner og gøre plads til nye hoteller og turistfaciliteter.

– Der er ikke nogen tvivl om, at landingsbanen skaber nye potentialer for turisme i Nuuk, og derfor er det også helt åbenlyst, at vi må være på forkant med udviklingen og skabe nogle forhold, som gør os endnu mere attraktive for omverdenen, siger formand for Udvalg for Anlæg og Miljø, Malene Lynge.

En kulturby midt i naturen

Byudviklingen handler dog om andet end turister og med tilstrømningen af borgere til Nuuk er det vigtigt at gøre byen til et dejligt og aktivt sted at bo. Derfor er det i det hele taget vigtigt at skabe nogle rekreative områder, som gør det attraktivt for borgerne at komme ud og bevæge sig.

Det er samtidigt en vigtig del af hovedstadsstrategien, at tiltrække flere borgere og mindske fraflytningen fra Grønland. Hvis det skal lykkedes er det helt afgørende at skabe en by, hvor der både er styr på boliger, pasningsgaranti og jobmuligheder, men også et sted, hvor der er noget at lave når man holder fri. En by der lægger op til en aktiv og social hverdag, hvor man mærker Nuuk som en arktisk hovedstad, en kulturby i pagt med naturen.

– Nuuk skal være et attraktivt sted at bo. Et sted folk ikke flytter fra men til, og derfor vil vi i endnu højere grad forbinde byen med den smukke natur, der omgiver os, siger Malene Lynge.