Det er helt afgørende at sikre erhvervet ordentlige forhold og behovet for nye arealer til erhverv er presserende.

For Kommuneqarfik Sermersooq er det vigtigt at styrke det private initiativ og etablere de bedst mulige forhold for de mange erhvervsdrivende.

– Derfor er vi også rigtigt glade for, at der i denne kommunalplan er så mange nye erhvervsområder og at der er tænkt over hvordan Nuuk bliver mere attraktiv for erhvervslivet, siger formand for udvalget for Anlæg og Miljø, Malene Lynge (IA).

De nye områder er hovedsageligt placeret i kommunens erhvervsbånd, som strækker sig fra atlanthavnen, op til Pukuffik og videre op i området mellem golfbanen og lufthavnen. Herudover bliver der etableret tre mindre erhvervsarealer i Siorarsiorfik.

Forskellige behov er tænkt ind

De forskellige erhvervsområder er planlagt til forskellige erhverv, og for eksempel bliver der gjort plads til nogle af de mere tunge erhverv ved havnen, mens det nye kulturelle og kommercielle kompleks, CCC, skal huse kontormiljøer til for eksempel kontor fællesskaber og større administrationer.

Konkret er tanken at forbinde erhvervet i den nye erhvervshavn på Qeqertat og de eksisterende erhvervsområder ved Pukuffik. Her planlægger kommunen både tungere erhverv knyttet til transport, fremstilling og håndværk, samt produktionshaller. Men der bliver også gjort plads til lettere erhverv i form af arealer til kontorformål, service og liberale erhverv.

Det samme gælder i de nye erhvervsområder, der bliver skabt i Siorarsiorfik. De kan anvendes til produktionshaller, servicefunktioner og lignende men byggeriet står på, men senere hen er det meningen, at området skal kunne overgå til andre mere traditionelle erhvervstyper.

Attraktive kontorer i nyt kompleks

Andre erhverv vil være mere tiltrukket af at kunne ligge i det nye kulturelle og kommercielle kompleks, CCC, i nærheden af den nye havn og lufthavnen, og som nabo til smuk arkitektur og en god udsigt vil være nogle af attraktionerne.

CCC får plads i det der bliver det nye geografiske centrum for Nuuk, lige midt mellem Siorarsiofik og den gamle bydel. Det bliver et dynamisk og trafikalt knudepunkt, som ikke mindst vil være attraktivt for virksomheder inden for turisme, minedrift eller konsulenthuse, der kan se fordele ved denne placering.

– Vi ønsker at skabe nogle fleksible forhold, hvor erhvervene bliver placeret strategisk rundt om i byen alt efter deres specifikke behov, samtidigt med at vi skaber nogle attraktive miljøer, der gør Nuuk til en attraktiv by at placere sin virksomhed i, siger Malene Lynge.