Det er vigtigt at skille udviklingen af Nuuk fra den daglige drift, så de store planer ikke ryger i baggrunden, når hverdagens udfordringer banker på. Derfor besluttede kommunalbestyrelsen i september at etablere byudviklingsselskabet Siorarsiorfik – Nuuk City Development, NCD.

Inspirationen er ikke mindst hentet fra udviklingen af Aarhus Havn og Københavns byudviklingsselskab, By og Havn. Det nye selskab NCD får til opgave at finansiere, udvikle, klargøre, byggemodne, anlægge og drive byudviklingen af Nuuk og den helt nye bydel Siorarsiorfik.

Erfaringerne fra andre steder er, at man med et dedikeret selskab sikrer, at byudviklingen får den nødvendige opmærksomhed, fordi det er det eneste, selskabet fokuserer på.

– Det handler ganske enkelt om, at vi med NCD vil garantere, at arbejdet med byudviklingen har højeste prioritet for dem, der sidder med det, siger kommunaldirektør og ny formand for NCD, Lars Møller-Sørensen.

Han forklarer videre, at etableringen af NCD skal styrke arbejdet med at føre politikernes beslutninger ud i livet og vise omverdenen, at byudviklingen i Nuuk er noget, man mener.

Lille enhed med stor ekspertise

Det er vigtigt at samle et dygtigt hold, som både har ekspertisen og forstår projektet i dybden, fordi det her byudviklingsprojekt er så komplekst og berører så mange forskellige opgaver.

Her siger erfaringerne fra udlandet, at en stor fordel ved at udskille byudviklingsarbejdet i et selskab er, at man har mulighed for at håndplukke et team og sikre, at de kan dedikere sig arbejdet fuldstændigt.

-Vi er overbevist om, at vi med den her konstruktion kan skabe et stærkt og handlekraftigt hold med ekspertise lige præcis inden for det, de sidder med, siger Lars Møller-Sørensen.

En helt afgørende opgave for det nye selskab er at få finansieringen på plads, og her mener den nye formand også, at denne konstellation har klare fordele.

– Med NCD sikrer vi en professionel enhed med maksimalt kendskab til hele projektet. Det stiller os stærkt, når vi taler med banker og investorer, og er kun med til at øge projektets troværdighed, siger Lars Møller-Sørensen.

Han fortæller videre, at kommunen for at styrke Sioararsiorfik – Nuuk City Development har lagt fire boligafdelinger ind under NCD. De er med til at give selskabet en solid egenkapital og dermed den ballast, som gør selskabet til en attraktiv partner.

– Formålet med dette træk er at vise, at vi er fuldt engageret i det og at overbevise investorer om, at det her er et både solidt og attraktivt projekt, siger formand for NCD Lars Møller-Sørensen.